TAVAN SES YALITIM NEDİR

Ses yalıtımı ve izolasyonunda amaçlanan, gürültünün insan üzerinde oluşturabileceği zararlı etkileri en aza indirmek için alınacak önlemleri kapsamaktadır. Böyle bir durumda kalmak istemiyorsanız, istenmeyen gürültüleri engellemek ve bunun önüne geçmek istiyorsanız, tavan ses yalıtımı uygulaması yaptırmalısınız. Gürültü nedeniyle iş verimliliğinin düşmesi, ekonomik olarak kurumlara da zarar verir. Gürültü , düzensiz yapılı, genellikle zamana göre, değişken olan istenmeyen ses topluluğuna denmektedir. Büyük şehirlerde yaşayan insanlar için bu büyük bir problemdir. 

Hayatımızı geçirdiğimiz yaşam alanlarımızda, binalarımız ve çevremizi istenmeyen hoş olmayan seslerden gürültünün zararlarından korumak için doğru ve etkili hatta en etkili ses yalıtım malzemeleri ile yalıtılarak yapılan uygulamalara kısaca ses yalıtımı denir. Tavan ses yalıtımı bir mekandan başka bir mekana seslerin geçişini engellemek, ses geçiş kaybı sağlamak ve sesi yani gürültüyü çıktığı alanda azaltmaya ses yalıtımı denir. Başlıca, ev, konut, sinema, ofis, toplantı odası, jeneratör odası, makine dairesi, okul, kütüphane , otel, hidrofor dairesi, çağrı merkezi, gibi ortamlarda oluşan ses parazitlerinin karışarak oluşturduğu gürültülerin, insan sağlığına verdiği zararı önlemek ve engellemek için yapılan ses emici ve ses yalıtımı yapan malzemeler ile izole edilmesine yarayan uygulamalara ses yalıtımı denir.

Ses Yalıtımı : Ses yalıtımı ve izolasyonunda amaçlanan, gürültünün insan üzerinde oluşturabileceği zararlı etkileri en aza indirmek için alınacak önlemleri kapsamaktadır. Gürültü , düzensiz yapılı, farklı frekans bileşenlerine sahip olan ve genellikle zamana göre, degişken olan istenmeyen ses topluluğuna denmektedir.

Sesin Zararlarının Önlenmesi : Özellikle çarpık kentleşmenin plansız yürüdüğü semtlerde, gürültü kirliliği insan sağlığına ve de konforuna zarar veren etkenler arasında yer almaktadır. Çevremizdeki fabrikaların çıkardığı rahatsız edici gürültülü sesler, hava alanı çevresindeki yerleşim bölgesinde duyulan şiddetli gürültü, satıcı sesleri, trafik sesleri, komşudan gelen konuşmalar insanlar tarafından farklı dozlarda gürültü olarak algılanarak, rahatsız edici boyuta ulaştığında insan sağlığını tehdit etmektedir.

Ses : Dokunarak ve hava zerreleri ile ilerleyen ışınsal bir maddedir. Gürültüyle mücadelede temel olarak iki yöntem kullanılır. Akustik düzenleme ve ses yalıtımıdır. Akustik düzenleme, kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesidir, yani sesi çıktığı noktada emerek azaltarak sesin şiddetini azalmaktır. Ses yalıtımı ise, yapı elemanları aracığıyla iletilen seslerin , ses geçiş kaybı sağlayacak izolasyon ürünleri ile yalıtmaktır.


SES YALITIMINDA GÜRÜLTÜ DENETİM İLKELERİ 

Ses yalıtımı ve gürültü kontrolü için dizaynlamada birinci adım planlamadır. Planlama ve tasarım aşamasında gürültü faktörünü göz önüne almak birçok istenmeyen gürültü problemlerini başlangıçta önlemek demektir. Problemlerin çoğu iyi bir tasarım, mekanların birbirine göre uygun yerleştirilmesi ve temel bir takım akustik prensiplerin düşünülmesiyle ortadan kaldırılabilir. Planlamanın her aşamasında düşünülmesi gereken ana prensip, mekanlar ile onların arka plan gürültüsü düzeyleri arasındaki ilişkidir. Düşük arka plan gürültüsü gerektirecek mekanlardan yüksek gürültülü mekanları ayırmak prensibi gürültü kontrolü için en etkili ve ekonomik yöntemdir.