Taş Yünü Uygulaması | İzoGuard ®

Taş Yünü Uygulamaya Yönelik Tavsiyeler

  • Kullanılacak dış cephe iskelesi, iş güvenliği şartlarını sağlamalı ve uygulamanın kolay yapılmasına uygun bir açıda konumlandırılmalıdır.

Taşyünü ambalajlandığından, levhaların dış hava etkenlerinden etkilenme olasılığı bulunmamaktadır, fakat ambalajından çıkarılmış levhalar uzun süre dış ortam şartlarına maruz bırakılmaması gerekmektedir.

  • Nem ve rutubet riski bulunan duvarlarda, nem yalıtımı önlemleri gerçekleştirilmeden taşyünü ısı yalıtım uygulamasına geçilmemelidir.

1- Uygulama Öncesi Hazırlıklar

Taşyünü dış cephe ısı yalıtım uygulamasına başlangıcın-dan önce; Uygulama yapılacak yüzeyin uygulamaya uygunluğu ve sağlamlığı kontrol edilerek, harç, toz, kir, yağ vb gibi yüzeysel kalıntı ve tanecikler temizlenmelidir. Uygulama yüzeyi üzerinde bulunabilecek kabarmalar, sıva çatlakları uygun şekilde tamir edilmelidir.

2- Subasman Profili Mantojı

Dış cephe mantolama uygulamasına ölçülü, dengeli ve düzgün bir başlangıç yapabilmek ve mantolamayı nem, rutubet vb. etkenlerden korumak amacıyla, belirlenen kottaki uygulama yüzeyine, yerden minimum 30 cm yukarıda, yapının çevresini çevreleyecek biçimde subasman profillerinin montajı mutlaka yapılmalıdır.

Subasman profillerin ölçüsü, yalıtım levhalarının ebatlarına göre seçilmelidirler. Kullanılacak subasman profilleri uygun ekipmanlarla, köşe birleşim noktalarında uç kısımları 45 derece açıyla kesilerek ve uçlar arasında minimum 1-2 mm mesafe kalacak şekilde uygulanmalıdır.

3- Levha Harcının Hazırlanması ve Yapıştırılması 

Uygulama yapılacak yüzeyinin uygunluğuna göre ısı yalıtım levhası yapıştırma harcı uygulaması; düz yüzeylerde taraklı mala yöntemi, eğrilikleri bulunan yüzeylerde şerit veya öbek yöntemiyle yapılır. Taşyünü levhaları döşenirken yapıştırma harcının, levhalar arasındaki boşluklara sızmamasına dikkat edilmelidir.

Taşyünü levhaları, yatay şekilde subasman profili üzerine aşağıdan yukarıya doğru yerleştirilmeli ve yüzeydeki seviye değişikliklerinin önüne geçmek amacıyla mastar aracılığıyla levhalar gönyeye alınmalıdır.

Taşyünü levhaları, aralarında boşluk kalmayacak şekilde şaşırtmalı olarak döşenmeli ve yapının köşe kısımlarında da şaşırtmalı uygulama devam etmelidir.
Kapı, pencere vb gibi cephe kaynaklı açıklıkların köşelerine taşyünü levhaları bütünsel olarak konularak mevcut boşluk ölçülerine göre uygun dişler açılmalıdır.

4- TaşYünü Yalıtım Levhalarının Dübellenme İşlemi

Taş Yünü Isı Yalıtım Levhalarının Dübellenme İş-lemi, levhaların uygulanması akabinde en erken 24 saat sonra gerçekleştirilmelidir.

İşlemde kullanılacak dübel çeşidi ve dübelin boyutu, uygulamanın yüzey yapısına, taşyünü levhasının kalınlığına ve yapının yük değerlerine göre seçilmelidir.

Taşyünü levhası üzerine açılacak delik, dübel ile aynı çapa sahip bir matkap ile açılarak yine dübel başlığına uyumlu havşa açma aparatı ile havşa başlıkları açılmalıdır. Başlık etrafında boşluk kalması durumunda, oluşan başlıklar sıva ile kapatılarak düzgün bir yüzey elde edilmelidir. Köşe ve kenar detaylarındaki açıklıklarda daha sık kullanılmak kaydıyla, köşelere birer adet, levhanın merkez kısmına da bir adet olmak üzere toplamda 5 adet dübel uygulanmalıdır.

5- Kenar ve Köşe Profillerinin Uygulanma İşlemi

Yapının pencere, kapı, kenar ve köşe bölümlerinde çatlama riskini minimize etmek maksadıyla, yapıya uygun şekilde PVC veya Alümin-yum profiller kullanılmalıdır.

6-  Sıva Harcı ve Donatı Filesinin Uygulaması

Taşyünü levhalarının yapıştırılması ve dübellenmesi işlemlerinden 24 saat sonra ilk kat yüzey sıvası uygulaması işlemine geçilir. Hazırlanan sıva harcı kurumadan çelik mala yardımıyla, donatı filesi yukarıdan aşağı doğru harç yüzeyine eşit miktarda homojen olarak uygulanır. Birleşim yerlerinde donatı filesi, 10 cm üst üste bindirilerek şekilde uygulanmalı ve 5-6 saat sonra ikinci kat sıva uygula-ması işlemine geçilmeli ve her katta ortalama 2mm olacak şekilde uygulanmalıdır.

7- Dekoratif Kaplama ve Boya Uygulaması İşlemi

Uygulanan sıva harcı ve astar uygulamasının akabinde 7 günlük kuruma süresinden sonra boya ve dekoratif son kat kaplama uygulamasına geçilir. Dekoratif Sıva, çelik veya plastik mala ile yüzeye uygulanır. Son olarak dış cephe astar ve boya uygulaması işlemine geçilerek uygulama tamamlanır.