MANTOLAMA KANUNU

Isı Yalıtımı yeni binalar için, zorunlu bir uygulamadır.  2000 yılından bu yana yürürlükte olan “Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği” ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar Isı Yalıtımı olarak projelendiriliyordu. Yönetmeliğin 1 Kasım 2008 tarihinde yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da, artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorundadır.

 

Yeni Binalar 1 Yıl, Eski Binalar 10 Yıl İçinde Yalıtımlı Olmak Zorunda.

“Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği” de Isı Yalıtımını bir binanın olmazsa olmazları arasına yerleştiriyor. Resmi Gazete’de 5 Aralik 2008’de yayımlanan yönetmelik; yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapılacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanabilirliğinin değerlendirilmesini ve Isıtma - Soğutma sistemlerinin kontrolünü yapmayı hedefliyor. Yönetmelik bir yıl sonra yürürlüğe girecek ve bu tarihten sonra yeni yapılacak tüm konutlar ile hizmet amaçlı ve ticari amaçlı tüm yapılarda enerji verimliliği zorunlu olacak. Mevcut binalara ise sisteme uyum için 10 yıllık süre tanınacak.

Isı Yalıtımınını zorunlu kılan son gelişme ise Türkiye’ nin Kyoto Protokolü’ nü imzalaması oldu. Protokol gereği 2012 yılından itibaren  ciddi yükümlülüklerin altına girecek olan ülkemizde, sera gazı salımını önleyecek çevreci yatırımlar hız kazanacak. Bu kapsamda en büyük yatırım ise Isı Yalıtımına yapılacak yatırım olacak. Dünyadaki tüm sera gazı salımının yüzde 1.3’ üne neden olan Türkiye, küresel ısınmaya en çok neden olan ülkeler sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Isınmak için tüketilen fosil yakıtlar ise çevre kirliliğinin en önemli sebebini oluşturuyor. Isı yalıtımıyla konut başına atmosfere yayılan atık gaz miktarı da yarı yarıya iniyor.

Yasal Zorunluluklar Tamamlandi, Sıra Teşviklere Geldi

XPS Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Baskanı Kubilay Ulu Isı Yalıtımı uygulaması için getirilen zorunlulukların önemli olduğunu, ancak yalıtım uygulamalarının artması için insanların önüne sadece yükümlülükler koymanın yeterli olmadığını söyledi. Çesitli teşvik mekanizmaları ile yalıtımın cazip hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ulu, devlet destegi ile Isı Yalıtımına düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredisi imkâni yaratılması ve yalıtım ürünlerine KDV indirimi sağlanmasinin sektörün beklediği önemli düzenlemelerin başinda geldiğini açıkladi. 

Ulu ayrıca, Isı Yalıtımını özendirecek kademeli ucuz enerji birim fiyatı uygulaması ve daha az enerji tüketenlerin enerjiyi daha düşük fiyatla kullanmasının da yalıtım uygulamalarını cazip kılacağını belirtti. Isı Yalıtımına ağirlik verilmesi için bilinç seviyesinin de artmasi gerektiği üzerinde duran Ulu, XPS Derneği olarak vatandaşlara Isı Yalıtımının faydalarını anlatmak için iki yılı aşkın süredir bir bilgilendirme kampanyası yürüttüklerini, gerek kamu otoriteleri gerekse özel sektörün bu tarz kampanyalara destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Doğru Ürünle Yapilan Yalıtım 400 TL’lik Faturayı 160 TL’ye Düşürüyor

Isı Yalıtımı yaptırırken en önemli konunun standartlara uygun ürün seçimi ve kaliteli uygulamadir. XPS veya EPS levhalarin yer aldiği paket sistemleri seçmek önemli avantajlar sağlar. Uluslararası standartlara uygun olarak üretilen son teknoloji ürünü XPS  ve EPS Isı yalıtım levhaları, yine standartlara uygun sekilde, bu konuda egitilmis ustalar tarafindan uygulandığında hem yaz hem de kış döneminde ısıtma ve soğutma maliyetlerinde % 60’a varan oranlarda tasarrufa imkân sağlıyor. Bu da örneğin 4 kişilik bir ailenin ısınmak için ödediği 400 TL’lik dogal gaz faturasının 160 TL’ye kadar düşmesi anlamına geliyor. Diş hava koşullarindan, darbelerden ve sudan etkilenmeyen levhalar ile yapilan Isı Yalıtımı uygulamaları bina ömrü boyunca performansini devam ettiriyor.

Tüm bu avantajlarına rağmen dıştan ısı yalıtımı uygulaması, binanın yapım aşamasında bina maliyetinde çok fazla bir yer tutmamaktadır.