Pet Şişe Geri Dönüşümü Nedir?

Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır. Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir.

Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir. Kullanıldıktan sonra bir atık haline gelirler ve doğaya bırakıldıklarında zararlı etkileri olur. Doğada çözünebilme sürelerinin 400 yıl olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple pet şişelerin geri dönüşüm işlemlerine sokularak ikinci kez hammadde haline gelmesi sağlanmalıdır. Bu hammadde kullanılarak endüstriyel üretimde yeniden pet üretimine başlanabilir. Eğer endüstriyel amaçla atık dönüşümü gerçekleştirmeyecekseniz, kullanıp atmayı düşündüğünüz pet şişeleri kullanarak pet şişeden geri dönüşüm sağlayabilirsiniz. Böylece atıkları yeniden değerlendirerek çevre kirliliğine engel olma yolunda kendi adımınızı atabilirsiniz. 

Pet Şişeden Geri Dönüşümü Nasıl Yapıyorlar?

Pet şişe atık maddelerin fiziksel ve kimyasal işlemlere tutularak geri dönüştürülmesine, çözülen atığın hammadde olarak yeniden üretilebilmesine olanak sağlayan sistemlere pet şişe geri dönüşüm makineleri denilmektedir. Ayrıca pet şişe geri dönüşüm hattı olarak da geçmektedir.

Sistemi oluştururken bazı makine ve ekipmanlardan yararlanılır. Sırasıyla balya açıcı, ön yıkama trommel, manuel ayrıştırma platformu, metal detektörlü konveyör, plastik kırma makinesi, friksiyon yıkama, yüzdürme ve batırma tankı, dik santrifüj, kostik soda yıkama ve kurutma, etiket ve toz ayrıştırma, dolum istasyonu olan bir geri dönüşüm hattı oluşturulduğu sürece işlemden maksimum verimi alabilmek mümkündür.

Geri dönüşümün lideri 'PET şişeler'

Dünyanın sınırlı kaynakları 7 milyara ulaşan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Tüm dünya bu tehlikeli gidişata dur demek için kolları sıvadı. Geri dönüşüme odaklanan ülkeler, ‘kullan-at’ alışkanlığının yerine ‘tekrar kullan-geri dönüştür’ anlayışını geliştiriyor. Türkiye’de ise ‘sorumlu endüstri, sorunsuz çevre’ misyonu ile hareket eden plastik sektörünün geri dönüşüm iktisadi işletmesi PAGÇEV’in verilerine göre 2014 yılında toplanan yaklaşık 10 milyar şişe ile ekonomiye 150 milyon liralık katkı sağlandı. Üretim, kullanım ve geri dönüşüm aşamalarında çevre için en avantajlı malzeme olan plastikler; bilinçli tüketilip geri dönüşüme yönlendirildiğinde gerçek değerine ulaşıyor ve ekonomiye olan katkısını artırıyor.

İzoGuard'ın Geri Dönüşümü

İzoGuard’ın hikayesi atalarımıza kadar ulaşmaktadır. Atalarımız kalın yumaklardan şişlerle incecik yelekler örüp bizi soğuktan koruyorlardı. Doğal, hafif harika çözümler bulmuşlardı. Atalarımızdan ilham alarak İzoGuard yalıtım keçe elde etmek için, pet şişeleri toplayıp, onları belirli sıcaklıklarda eritip, içinden elyafları çekip, ki bunlar polyester elyaf olarak adlandırılır, belirli işlemlerden geçirdikten sonra bunları şişlerle değil de non-woven teknolojik makinalarla birbirine iğneleyerek bir nevi çelik bağlantılar oluşturup, 1-1,5 metre kalınlığındaki bir ham maddeden incecik ürünler üretiyoruz. Aynı kalın bir yumaktan çıkan incecik yelekler gibi.
Ürünlerimiz polyester elyaf özelliği taşıyor. Siz aslında bizim ürünlerimizi her yerde kullanıyorsunuz, asla yabancısı değilsiniz. Arabanızın tüm aksamlarında, bebek bezlerinde, ev tekstilinde, montlarınızda, spor kıyafetlerinizde, maskelerde vb. yerlerde kullanıyorsunuz. Biz sadece, bu kullandığınız ürünlerin insana, çevreye dost olmasının önemini bilerek bu ürünleri yalıtım sektörünün de hizmetine sunduk. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için geri dönüşümün önemini bilerek malzemelerimizi %100 geri dönüştürülebilir, çevreye ve insana zarar vermeyecek şekilde sizlerin kullanımına sunarak bizimde katkımız olmasını istedik.