MANTOLAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Mantolama, manto gibi bir yalıtım aracı ile binaların giydirilmesi işlemine verilen isimdir. Mantolamayı tanım olarak ısı yalıtımını sağlayan işlem olarak açıklayabilmek mümkündür. Isı yalıtımı ile farklı sıcaklıklarda ki iki ortamın arasındaki ısı transferini engellemek için yapılan işlemlere verilen isimdir. Isı yalıtımı sırasında ısı transferini azalmak için mantolama kullanılmaktadır. Mantolama işleminin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Söz konusu çeşitleri aşağıdaki gibi açıklayabilmek mümkündür.

Dış Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama, dışarıdaki ısının içeriye girmesini engelleyen ve bina içerisindeki ısıyı muhafaza edebilmek için binanın dış kabuğuna yerleştirilen ısı yalıtım malzemesidir. Dış cephe mantolama günümüzde en çok tercih edilen ısı yalıtım uygulamaları arasında yer almaktadır. Duvarların dışarıdan yalıtılması esasına dayanan dış cephe mantolama işlemi, duvarların ısı yalıtım levhaları ile kaplanmasıdır. Dış cephe montalama uygulaması, ısı yalıtımı amacı ile yapılan en yaygın mantolama çeşididir. Kolon ve kiriş gibi binanın taşıyıcı unsurlarını korozyona karşı koruyan dış cephe mantolama ile bina yaşı sabitlenir, binanın yaşlanması ve çürümesi engellenmiş olur. Isı yalıtımı sağlayan bu uygulama enerji giderleri yüzde 50’ye varan oranlarda azalır, enerji daha verimli kullanılır, çevre kirliliği önlenmiş olur. Dış cephe mantolama yapılan binalarda, ısı değişikliğinden kaynaklanan ve yoğuşmaya  bağlı olarak ortaya çıkan nem, küf, yosun oluşumu meydana gelmez.

İç Cephe Mantolama

Dış cephe mantolama ile tamamen aynı işleme ve mantığa sahip olan iç cephe mantolama da duvarlar ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanır ve boyanır. Kaplama üzerine alçıpan uygulaması yapılabilmektedir. İç cephe mantolamada ısı yalıtım lehvaları duvar içinden uygulandığı için alanda küçük bir daralmaya neden olabilir. Bu nedenle ısı yalıtım uygulamalarında, dış cephe mantolama daha fazla tercih edilen bir mantolama türü olmaya devam etmektedir.  Şayet binada dış cephe mantolama yapılmıyorsa enerji verimliliği açısından iç cephe mantolama yapılmalıdır. Bu uygulamada binanın tüm duvarları değil sadece kullanıcının kendi katı mantolanmış olur.

Ortadan Mantolama (Sandviç Mantolama)

Ortadan mantolama sandviç mantolama olarak da bilinir. Bu mantolama yönteminde bina dış duvarları çift sıra tuğla ile örülür ve tuğlaların arasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilir ve daha sonra diğer duvar işlemleri yapılır. Sandviç mantolama yöntemi oldukça sağlıklı bir mantolama yöntemidir. Ancak  eski binalarda uygulanması mümkün değildir. Bina inşa aşamasında iken yapılan bu mantolama türü pek çok yönden avantajlıdır. Uygulamada kullanılan ısı yalıtım levhaları duvar içinde kaldığı için bina yıkılana kadar bozulmadan kalır. Isı yalıtım levhaları dış yüzeyde oluşan donma ve çözülmeleden etkilenmez, uzun ömürlü bir mantolama türü  olarak yeni binalarda sıklıkla uygulanmaktadır.

Döşemelerde Mantolama

Katları ayıran tüm zeminlerde, altında bodrum kat bulunan zeminlerde, zemine oturan döşemelerde yapılan ısı yalıtım uygulamaları döşemelerde mantolama olarak adlandırılır. Döşemelerde yapılan mantolama uygulamasında zemin ve döşeme basıncına dayanıklı yalıtım levhaları kullanılmalıdır. Zemin döşeme mantolama uygulamalarında kullanılan levhalar zamanla şekil değiştirmez, basınca dayanıklı oldukları  için zemine binen yük karşısında yüksek mukavemet gösterir. Döşemelerde mantolama da zemin üzerine oturan döşemelerde ve bünyesine su emmeyen yüksek basma yeteneğine sahip olan levhalar kullanılmaktadır. Isıtılamayan bodrum katlarının üzerinde bulunan döşemelerde söz konusu mantolama çeşidi ile mantolanabilmektedir.

Çatılarda Mantolama

Binalarda ısı kayıplarının önemli bir kısmı çatılardan kaynaklanır. Çatı mantolama, çatının türüne göre yapılır. Teras çatı mantolama, gezilen çatı mantolama, gezilmeyen çatı mantolama, eğimli çatı mantolama  gibi çatı ısı yalıtım çeşitleri bulunmaktadır. Kişiler çatı katlarında yürümek istediklerinde ahşap kadronlar üzerine kalaslar ile yürüme yolu inşa edilmektedir. Yalıtım malzemesinin yüksek yüke maruz kaldığında ise şilte tipi ürünler yerine levha formunda sert mantolamalar kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Çatılarda mantolama yapılacak çatının döşemesinin üzerine kir, toz harç artıklarından temizlenerek ya da döşeme betonu üzerine mala perdahlı ince şap uygulaması yapılır ve düzgün bir zemin üzerine temin edilir. Çatılarda mantolama, mantolama çeşitleri arasında en sık tercih edilenler arasında yer almaktadır.

Yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra mantolama çeşitleri ısı yalıtım malzemelerine göre de çeşitlendirilmektedir. Söz konusu mantolama çeşitlerini ; Keçe , EPS mantolama, karbonlu EPS mantolama, XPS mantolama, taşyünü mantolama ve fugalı mantolama şeklinde sıralayabilmek mümkündür.

İzoGuard Türkiye'nin her yerinde Dış Cephe Mantolama (Isı Yalıtımı), İzolasyon, Çatı Kaplama Uygulaması, Su Yalıtımı, Cephe Giydirme, Boya, Seramik Uygulama Değer Katan Ek Uygulamalar, Dekoratif Cephe Kaplamaları ve daha fazlası. Binanız için gerekli olan tüm yenilikler en uygun fiyat ve avantajlarıyla İzoGuard ısı yalıtım danışmanları malzeme seçiminden başlayarak tüm uygulama süreçlerinde tecrübe, bilgi ve birikimleri ile sizlere yardımcı olacaktır.

Dış cephe mantolama fiyatı almak için ücretsiz keşif formumuzu doldurabilir veya  0262 344 41 35 numaralı telefonlardan bize ulaşabilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizi arayarak, binanıza en uygun paket sistem seçiminde size yardımcı olacak ve keşif randevu işleminizi gerçekleştirecektir