Karavanınızın yalıtımının iyi olması demek; yazın sıcağın dışarıda, kışın sıcağın içeride tutulması demektir. İyi bir yalıtım termal ve ses koruması sağlar. Tüm yıl boyunca konforlu bir şekilde karavanınızın keyfini çıkarırsınız. Aynı zamanda, sabit iç sıcaklıklara sahip ısıtıcı veya klima kullanımını azaltarak enerji tasarrufu da yapabilirsiniz.

Doğa şartları gereği karavanlar yazın çok sıcak, kışın çok sert hava koşullarına maruz kalır. Tüm yıl boyunca keyfinizi yaşayabilmeniz için karavan yalıtımı şarttır.

Yalıtım yapmak istediğiniz karavan eski bir modelse, bu daha da önemlidir. Birçok eski model, yapının içine yerleştirilmiş mükemmel bir yalıtımla gelmez. Modern karavanlar temiz ve kusursuz görünecek şekilde yapılır. Neyse ki, yeni karavanların çoğu duvarlarda ve çatıda yalıtımla geliyor. Ancak yenisini sipariş ederken fabrikada yapıldığından emin olmalısınız.  Üretici, yapının kalitesini ve takılan yalıtımı kontrol edebilmeniz için fabrikayı ziyaret etmenize izin verebilir.

Karavanın hangi kısımları yalıtılmalıdır?

Mevcut karavanın yapısına bağlı olarak aşağıdaki seçenekleri gözden geçirmenizi öneririz:

  • Tavan Yalıtımı
  • Pencere Yalıtımı
  • Duvar Yalıtımı
  • Zemin Yalıtımı

Birçok karavan sahibi yalnızca duvarları yalıtım yaptırmayı düşünse de, tavan, zeminlerin ve pencerelerin benzer şekilde iyi yalıtılmasını sağlamanın birçok avantajı vardır.  Kullanılacak en iyi malzeme ve bunun karavana nasıl kurulacağı konusunda bir uzmana danışmanınızı öneririz.

Tavan Yalıtımı

Tavana yayılan ısı miktarını en aza indirmek için çatı, yansıtıcı yalıtım malzemesi ile donatılabilir. Karavanının üç ana alanını da yalıtarak karavanınızı tüm dış etkenlerden koruyabilirsiniz.

Pencere Yalıtımı

Karavan pencereleri renklendirilebilir ve ısı transferini azaltmak için perde kullanmak da iyi bir uygulamadır.  Tek camlı pencereler, çift camlı akrilik ünitelerle değiştirilebilir ve daha büyük pencerelerde gölgelik tenteler kullanılabilir.

Duvar Yalıtımı

En iyi karavan yalıtımı için neme karşı dayanıklı ve yüksek R değeri derecelerine sahip yalıtım malzemesi kullanınız.

Karavan yalıtım malzemesi levhalar halinde kullanılır, günümüzde mevcut olan en iyi karavan yalıtım malzemesi İzoTon yalıtım keçesidir.

Zemin Yalıtımı

Yalıtım panelleri, çıtalı bir alt zemin oluşturularak zemine monte edilebilir.  Yalıtım sağlamak için paneller bu çıtaların arasına monte edilebilir.  Bu, yazın sıcağı dışarıda tutmanıza ve o soğuk taşra gecelerinde ayak parmaklarınızı sıcak tutmanıza yardımcı olacaktır.

Bazı araçlarda suyu ısıtmak için gereken enerjiyi minimuma indirmek ve kışın donmasını önlemek için su depoları da yalıtılmıştır.