Evde Enerji Verimliliği Nasıl Yapılır?

EVLERDE ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMANIN İPUÇLARI

Enerji verimliliği ve tasarrufu için evlerde kolayca uygulanabilecek önlemlerle hem enerji tüketiminden hem de maliyetten tasarruf edebiliriz.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, gelecek nesillere yaşanılabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi temiz kaynaklardan sağlamak, kalkınma yolundaki ülkemizin ilk hedeflerinden biridir.
Tüketim alışkanlıklarımızdaki ufak değişiklikler bizlere çok şey kazandırır.
Yapılan araştırmalarda yalıtımsız binaların, pencereleri, duvarları, merdivenleri, tavanları ve zemin döşemeleri bile ısı kaybında önemli bir yere sahiptir. Binadan kaçan ısı miktarını azaltan ısı yalıtımı, enerji tasarrufu için ilk ve en önemli adım olarak öne çıkmaktadır. 
Evlerde elektriği, elektrikli ev aletlerinde ve aydınlatmada kullanmaktayız. Evlerde kullandığımız elektriğin temsili gösterimi aşağıdaki şekildedir:

%30 Buzdolabı ve Derin Dondurucu
%12 Aydınlatma
%9 Çamaşır makinesi
%9 Isıtıcılar
%7 Televizyon
%4 Bulaşık Makinesi
%3 Kurutucu
%26 Diğer

Bu paylaşım birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin evinizde klima kullanmıyorsanız ısıtma ve soğutma için elektrik kullanımını neredeyse sıfıra indirgeyebiliriz. Ya da evinizde ütü çok miktarda yapılıyorsa diğer kısmındaki elektrik kullanım payını yükseltebiliriz.

ISINMADA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Isı Yalıtımının Faydaları:

Isı yalıtımı ile evlerimizde ısınma için harcadığımız enerjiyi %50 oranında azaltabiliriz.
• Yakıt tüketimini ve dolayısıyla da atık gazları azaltarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.
Isı yalıtımlı binalarda daha küçük kapasiteli kombi ve daha küçük radyatörler kullanılabilir. Bu yüzden ısı yalıtımına harcadığınız para, ısıtma tesisatına harcayacağınız paradan da tasarruf edilmesini sağlar.

Mantolama binanın içinde havanın dengeli dağılımını sağlayarak yaşam kalitenizi yükseltir, ısınmak için kullandığınız enerji miktarını azaltarak enerji tasarrufu yapmanızı sağlar ve binanızın ömrünü uzatır. Isı yalıtımına harcanan para, sağladığı enerji tasarrufu ile kendisi 3-5 yıl gibi kısa bir sürede amorti eder.
• Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binanın depreme karşı dayanıklılığını arttırır.

Yalıtım Keçeleri enerjide tasarruf sağlarken, dübelsiz uygulaması ile bina yapısına  zarar vermez bu sebeble yapılarınız depreme daha dayanıklı olur.

•Yalıtımda geri dönüştürülmüş pet ve elyaflardan oluşan Yalıtım Keçeleri yüksek değerlerle evinizdeki enerjiden tasarruf sağlarken,çevre enerji verimliliğine de katkıda bulunuyor.

 

Isınmada Basit Önlemler:
• Diğerlerinden daha fazla güneş alan pencerelerinizin perdelerini açarak güneşten daha fazla yararlanın.
• Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Tek camlı pencerelerden kaynaklanan ısı kaybı, yalıtımsız bir evden gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’sidir. Çift cam kullanarak, bu kaybınızı yarıya indirebilirsiniz.
• Pencerenizin ve kapılarınızın kenarlarından olan hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın.
• Kış aylarında, güneşli günlerde perdeleri açın. Güneş çekildikten sonra ise perdeleri mutlaka kapatın. 
• Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın. Kapalı ve uygun perdeler pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önler.
• Kapı çerçevesi etrafındaki çatlakları kesinlikle onarın.
• Radyatörlerden çıkan ısı, radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Bu ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirin.
• Tatil veya diğer sebeplerle evinizde bulunmadığı nız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.
• Isıtıcınızın veya radyatörlerinizin önüne veya üzerine kesinlikle eşya (mermer, çamaşır vb.) koymayın.
• Radyatör bağlantı borularında su sızın-tısı olmadığından emin olun.
• Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın.
• Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın.