Enerji Sınıfları ve Enerji Etiketleri
Boyut, kapasite, ses seviyesi, servis ağı, enerji sınıfı ve daha fazlası.Tüm bunlar beyaz eşya alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alsa da eğer tasarruf etmek istiyorsanız enerji sınıfına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Çünkü enerji sınıfı, size tasarruf etmenin kapılarını sonuna kadar açabileceği gibi yanlış bir seçim yaptığınız takdirde enerji tüketiminizin artmasına da neden olabilir.

Peki, almak istediğiniz ürünün hangi enerji sınıfına dâhil olduğunu nereden bileceksiniz? Cevap çok basit: Aradığınız yanıt, enerji etiketlerinde mevcut.

AB enerji etiketi, bir elektronik ürünün Avrupa Birliği sınırları içerisinde satışa sunulabilmesi için gerekli olan işaretlerin yer aldığı bilgi etiketidir. Enerji etiketleri sembolleri sayesinde ürünlerin performansı, tükettikleri enerji miktarı ve sundukları konfor bakımından fikir sahibi olabilirsiniz. Yani elektrikli bir eşya alırken özelliklerinin yanı sıra enerji etiketini de incelemeniz şart!

Yeni Enerji Sınıfları
Son yıllarda “AB yeni enerji sınıfı etiketi” kavramını duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni 1 Mart 2021’de yürürlüğe giren yeni yönetmelik. Bu güncelleme dâhilinde enerji tüketimi ve sınıflandırılması ile ilgili yeni bir etiket sistemi söz konusu. Peki, enerji etiketlerinin üzerinde hangi bilgiler yer alıyor?

Enerji etiketlerinde yer alan detaylar kısaca şu şekilde:

  • Enerji sınıfı
  • Enerji tüketimi miktarı (kWh)
  • Su tüketim miktarı (l)
  • Kapasite
  • Ses seviyesi (dB)

Tabii bazı detaylar, cihazların çeşitlerine göre etiketlerde yer almayabilir.

Yeni Enerji Sınıfları

Enerji Sınıfı Nedir?

Beyaz eşya çeşitleri özelinde enerji etiketlerini incelemeden önce enerji sınıfının ne olduğu konusuna biraz daha ayrıntılı bakmamız sağlıklı olur. 

Enerji sınıfı, bir elektronik ürünün enerji verimliliği konusunda ne kadar başarılı olduğunu tüketiciye kanıtlayan bir kavram. A, B, C, D, E, F, G harfleriyle ifade edilen enerji sınıflarında, alfabede ilerledikçe enerji verimliliği oranı azalıyor yani bir diğer deyişle elektrik faturanız daha fazla gelebiliyor. 

A ve B sınıfı elektronik eşyaların enerji tasarrufu açısından daha avantajlı olduğunu belirttik. Peki, alfabede ilerledikçe enerji tasarrufu ne şekilde değişiyor? Gelin, şimdi de sınıflara yakından bakalım.

C Enerji Sınıfı Çamaşır Makinesi Ne Demek? 

Avrupa Birliği’nde kullanılan enerji etiketleme sistemine göre “C enerji sınıfı” ifadesi, bir çamaşır makinesinin enerji tüketimi açısından orta seviyede olduğunu gösterir. A ve B sınıfından sonra en iyi üçüncü gruptur. C sınıfı makineler, enerji verimliliği ve çevresel etkiler açısından D, E veya daha düşük sınıf çamaşır makinelerinden daha avantajlıdır. B sınıfına göre ortalama %13, A sınıfına göre yaklaşık %25 daha az verimlidir.

D Enerji Sınıfı Çamaşır Makinesi Ne Demek?

Bir çamaşır makinesi “D” sınıfı enerji etiketi taşıyorsa bu, cihazın enerji tüketimi açısından orta düzeyin altında olduğunu gösterir. Bu çamaşır makineleri daha yüksek elektrik faturasına ve olumsuz çevresel etkilere yol açabilir. C sınıfına kıyasla ortalama %16 daha az verimlidir.

Enerji Sınıfı E Ne Demek?

E enerji sınıfı, enerji açısından D sınıfından da düşük bir verimliliği temsil eder. Enerji etiketlemesi sisteminde genellikle alt sınıf olarak kabul edilir. Enerji maliyetleri yüksektir ve çevresel etkiler büyük olabilir. C sınıfına kıyasla ortalama %32 daha az verimlidir.

Enerji Sınıfı F Ne Demek?  F Enerji Sınıfı Ne Kadar Elektrik Harcar?

F sınıfı, enerji verimliliği en düşük sınıfı temsil eder. Haliyle elektrik tüketimi de yüksektir. C sınıfına kıyasla ortalama %48 daha maliyetlidir. F sınıfı bir cihaz, örneğin bütün gün açık olması gereken bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 2-2,5 kilowatt elektrik harcar. Tabii F sınıfı bir cihazın ne kadar elektrik harcadığı konusundaki en doğru bilgiyi enerji etiketinde bulabilirsiniz.

F Enerji Sınıfı ile A+++ Arasındaki Fark? 

Öncelikle bir önceki yönetmelikte yer alan ve A enerji sınıfının yanına eklenen artı (+) işaretinin de artık enerji sınıflarında bulunmadığını not düşelim.

Eski yönetmeliğe göre en verimli ve çevre dostu cihazları ifade eden A+++ enerji sınıfının şimdiki sınıflandırmadaki F sınıfına göre temel farkı, bu cihazların daha az elektrik tüketmesi. Örnek olarak eski etiket yapısında bir A+++ sınıfı buzdolabı yıllık 200 kWh enerji tüketebilirken yeni sınıflandırmadaki F sınıfı buzdolabı aynı koşullarda 500 kWh veya daha fazla enerji tüketebilir. 

Tüm enerji sınıflarına detaylı baktıktan sonra üst enerji sınıflarının bütçenizin dostu olmasının yanında çevre dostu olduklarını da bir kez daha söyleyelim. Almak istediğiniz ürünün bu konularda ne kadar yarar sağladığını enerji etiketlerinde görmeniz mümkün!