DIŞ CEPHE KAPLAMASININ FAYDALARI 

Binalara uygulanan dış cephe kaplama faydaları vasıtası ile hem enerji tasarrufu hem de ekonomik tasarruf sağlayabilirsiniz. Günümüzde ilerleyen teknoloji ile eş güdümlü bilhassa enerji tasarrufu amacıyla birçok izolasyon tekniği vardır. Bu çözümlerden biri olan ve ısı yalıtımı amacıyla sarfedilen mantolamanın faydaları da bu yenilikçi çözümler arasında yer alıyor.

Daha çok ısı yalıtımı olarak biliniyor olsa da dış cephe kaplamanın avantajlarından biri de yağmur, kar ve yel yüzünden meydana gelen tahribatı minimize etmesidir. En iyi mantolama markası kullanıldığı zaman hem fonksiyonel olarak hem de tasarım olarak kullanışlı olup ısı yaltımı yapmanın amacına hizmet eder. Günümüzde bütün inşaat firmaları yeni projelerinde binaların dış yüzeylerine mantolama çeşitleri uygulamaktadır. Dış cephede kaplama uygulamasının onlarca çeşidi mevcuttur. Dış cephe uygulamaları yapan mantolama firmaları uyguladığı bu işlemlerde kullanılan "mantolama malzemeleri" de değişkenlik gösterir. Fakat "yapılarda mantolama malzemeleri" arasında seçim yapılırken birkaç esas neden göz önünde bulundurmalıdır. Çünkü en iyi ısı yalıtım malzemeleri dış cephede dayanıklı olması, su ve nemden etkilenmemesi, yanmaya dayanıklılık, basınç ve çekme dayanıklılığı, buhar difüzyon direnci, birim hacim ağırlığı, sıva tutuculuğu, işlenebilirlik, uzun yaşamlı olması, mantolama malzeme m2 fiyatları anlamında ekonomik olması gibi etmenler göz önünde tutulmalıdır.

Dış cephe mantolama uygulaması zamanla hava koşulları yüzünden ortaya gelen tahribatın etkilerinden koruyarak bina ömrünü uzatır.

Dış cephe Kaplamasının Faydaları Şu Şekildedir;

Enerji Tasarrufu

Enerjinin doğru tüketimi gün geçtikçe her alanda ehemmiyet kazanıyor. Dış cephe kaplamasının faydalarının en ehemmiyetlilerinden biri de enerji tasarrufu sağlamasıdır. Yaklaşık olarak %50 oranında enerjiden tasarruf ve ekonomik yönden da kazanç sağlar.

Isıyı Dengeler

Mantolamanın faydası, vasıtası ile kışın soğuk havalarda konutların bünyesindeki ısının muhafaza edilmesine yardımcı olur. Ortalama 20 – 22 derece olması gereken oda ısısını koruyarak sadece kışları havanın sıcak kalmasını değil, yazların da konutlarda daha serin geçip gitmesini sağlar.

Rutubeti Engeller

Rutubeti sebep olan nem daha çok dış yüzeyde ortaya gelen yoğuşmadan kaynaklanmaktadır. Hem de küf ve mantar oluşumuna da gene yüksek orandaki nem sebep olur. Dış cephe kaplama vasıtası ile ısıl dengenin oluşturulmasıyla bu gibi olumsuz haller ortadan kalkar.

Yangına Karşı Koruma

Dış cephe kaplama tipleri birbirinden değişik işlevlere de sahiptir. Bunlar arasında mineral yün ile uygulanan mantolama yangına karşı maksimum düzeyde koruma sağlar. Avrupa Harmonize Sınıflandırma Standartları bazında yanmazlık yönünden en kaliteli grubu ise A1 katagorisi oluşturur.

Gürültü Kirliliğinin Önlenmesi

Ses yalıtımı kadar yüksek bir performanstan bahsedilemiyor olsa da dış cephe kaplama vasıtası ile havanın da yalıtımı belli bir oranda gerçekleşerek gürültüyü yalıtır. Bu da bilhassa kalabalık şehirlerde tespit edilen işlek caddeler amacıyla konutların daha konforlu olmasını gerçekleştiren bir değer katar.

Estetik Görünüm

Birçok değişik dış cephe kaplama modelleri arasından seçim yapılarak binalara ideal olan yeni bir manzara kazandırılmasına yardımcı olur. Böylece bina sadece ekonomik ve enerji bakımından tasarruf kazanmakla kalmaz, dış cephe kaplama malzemeleri vasıtası ile manzarası ile estetik yönden da zenginleşir.

Dış cephe kaplamalarında yeni çağın gerekliliklerine ideal malzeme arayışlarının neticesi imal edilen cephe kaplama malzemeleri ve teknolojisi, bir çok üstün özelliği tek malzeme içinde sunabilmektedir.Sudan etkilenmeyen, üstün ısı yalıtımı ve su yalıtım özelliği ve asbest barındırmayan lifli yapısı ile homojen özelliğe sahiptir. Dış cephelerinizde resmen bir kumaş gibi işleyebileceğimiz ve şekillendirebileceğiniz yapıdadır. Dış cephe kaplamalarında en mühim unsurlar olan kat silmeleri, söveler ve saçak altı kaplamaları, basit kesilebilen ve dilenen renge boyanan dış cephe kaplama levhaları ile üretilebilir. Dış cephe modelleri ile dış cepheler de kazandırabileceğiniz görsel zenginlik yalnızca hayal gücünüzle sınırlandırılabilir.