Deprem Güvenliği için Binalarımızı Yalıtımla Korumalıyız

4 Mevsim Yalıtım

Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinde yaşıyoruz. Deprem gerçeğini değiştiremeyiz ancak depremle yaşamayı: öğrenmek ve güvenli kentler inşa etmek bizim elimizde. Kahramanmaraş merkezli depremler, tarihten ders almadığımızı, bilimsel gerçekler doğrultusunda daha köklü çözümlere ihtiyacımız olduğunu gözler önüne serdi. 17 Ağustos Marmara Depreminin 24. yıl dönümü nedeniyle depremden korunmada yalıtımın hayati önemine dikkat çekmek istedik.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hasar Tespit Komisyonu tarafından yapılan incelemeler sonucunda, yüzde 79’u hasarlı bulunan 55 bin 651 konut ve işyerinin yüzde 64’ünde korozyon tespit edilmişti. Depremlerin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedenlerinden biri korozyon. Suyun taşıyıcı yapı elemanlarına nüfuz etmesi, betonun içindeki demirin paslanmasına yani korozyona neden oluyor. Korozyon ise yapının yük taşıma kapasitesini azaltıyor. Betonarme yapıların sağlıklı bir şekilde, tasarım ömürleri süresince işlevlerini sürdürebilmesi için yapının tamamının standartlara uygun şekilde ısı ve su yalıtımı ile korozyondan korunması gerekiyor,

20 Ekim 2020 tarihinde kamuoyu ile paylaşılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı tarafından hazırlanan "İstanbul ili Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi" raporunda: 7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama yüzde 26'sinin hafif, yüzde 13'ünün orta, yüzde 3'ünün ağır ve yüzde 1'inin çok ağır hasar görmesi bekleniyor. Raporda yer alan sonuçlar, durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Yaşadığımız depremlerden sonra tekrar aynı kayıpları yaşamamak için su yalıtımı ile güçlendirilmiş, en az 100 yel kullanım ömrü olacak güvenli, sağlıklı ve konforlu yapılar inşa etmeliyiz. Bunun için de zemin etüdünün doğru yapılması, yapının tekniğe uygun Olarak tasarlanması, iç ve dış etkenlerden yalıtım ile korunması ve denetlenmesi gerekiyor. Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’nin uygulanması yeni yapılacak binaların uzun ömürlü olmasını Sağlayacaktır. Mevcut binalarımızın ise depreme karşı güvenli olması için kentsel dönüşüm fırsatını kaçırmamalıyız .

İzoGuard Yalıtım Keçeleri ; dübelsiz uygulaması , üstün yapışma mukavvemeti, nem ve rutubete dayanıklılığı ve rulo formuyla binalarınızın yapısını korurken deprem yalıtımı sağlar.