Boya Badana Yapmanın Püf Noktası

Yaşam alanlarınızı yenilemek için en iyi ve büyük hareket, boya badana yapmaktır. Eviniz temizlenir, yenilenir ve bambaşka bir ruha kavuşur. Üstelik uzun soluklu bir değişim yapmış olursunuz. Öncesinde boya badana nasıl yapılır ve incelikleri nelerdir konusunda gerekli bilgileri edinmelisiniz.

Boya badana nasıl yapılır?

Boya badana işlemleri için evin boş olması, işlerinizi çok kolaylaştırır. Ancak eşyalarınız varsa da ona göre plan yapabilirsiniz. Eşyalarınızı bir araya toplayın ve üstlerini brandayla boya koruma örtüsü ile örtün. Eşyaları bir araya topladıktan sonra, geri kalan boş zeminleri de Yerleri de aynı şekilde zemin koruma brandaları kaplayın ki, boyama esnasında zeminlere boya damlmasın, sıçramasın, aynı şekilde bulaşma yolu ile zeminler kirlenmesin lekelenme olmasın. Tavanla duvarın birleştiği noktalara, boyanması istenilmeyen pencere kasa kenarları, kapı pervazları, sabit dolap ve benzeri yüzeylere cam ve kapıların kenarlarına maskeleme bantı çekilmek sureti ile koruma altına alınmalıdır ince bant çekin. Böylece boyama sırasında sadece çerçevelenmiş alana uygulama yapabilirsiniz. Duvar boyama işlemi bittikten 2-3 saat sonra koruma amaçlı çekilen bantları sökün ince bantları çıkarın ve o bölgeleri de ince fırça ile boyayın. Böylece titizlikle boyama işlemlerini gerçekleştirmiş olacaksınız.

Duvar boyarken nelere dikkat etmelisiniz?

Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.  Astar ürünlerine göz atarak yüzeye ve son kat boyaya en uygun, ihtiyacınız olan ürünü seçerek uygulayabilirsiniz. Ürün seçerken evinizin metrekaresini de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Astar inceltmesini mutlaka etiket bilgisi doğrultusunda yapmalısınız.

Doğru fırça ve rulo seçimi yapın.

Tavan, duvar, kapı ve pencerelerin boyanması için farklı tipteki fırça ve rulolar türleri kullanmanız gerekmektedir.  Son kat boya uygulamasından istediğiniz verimi alabilmek için rulo seçimi çok önemlidir. Yüzeye ve boyanın cinsine göre rulo seçimi yapmanız gerekmekte.  Basit birkaç örnekleme yapmamız gerekirse; genelde siyah kıllı fırçalar sentetik boyalar için, beyaz kıllı fırçalar ise su bazlı boyalar için dizayn edilmişlerdir.  Macun ve saten alçı tarzdaki düz yüzeylerde boya cinsine bakmaksızın saten rulo, sıvalı ve tekstürlü yüzeylerde ise plastik boya rulosu tercih edilmelidir. Boyama işleminde diğer önemli bir husus ise yüzey büyüklüğüne göre rulo ve fırça seçimidir. Alan küçüldükçe daha küçük fırça ve rulo, alan genişledikçe ise paralel olarak daha büyük fırça ve rulo seçimi yapılmalıdır. Boyanması istenmeyen alanların kenar kısımları, tavan duvar bileşim noktaları kestirme fırçası diye tabir edilen ince uçlu fırçalar ile boyanmalıdır ki diğer kısımlara boya taşmasın. Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir. Kapı ve pencereler için de küçük ve ince fırçaları kullanabilirsiniz.

Uygulama yaparken titiz davranın.

Boya badana uygulaması yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli detay, fırça ve rulo kullanımıdır. Boyama işleminde rahat bir uygulama yapmak istiyorsanız, rulo ve fırçaya fazla boya alıp ta sağa sola damlatmak istemiyorsanız, mutlaka boya eleği kullanınız. Boya eleği boya kovasına daldırıldıktan sonra rulo ve fırça elek üzerinde gezdirilmek sureti ile istenilen miktarda boya alınması sağlanır. Aynı zamanda rulo elek üzerinde gezdirildikten sonra hafifçe kova üzerinde silkenmek sureti ile kalan fazla boyada rulo üzerinden kovaya aktarılmış olur. Rulo yüzeye değdirildikten sonra geniş bir V hareketi ile boya yüzeye dağıtılır ve akabinde  eşit şekilde yüzeye dağıtılır. Boyanın son taraması mutlaka yukarıdan aşağıya doğru hep aynı yönde yapılmalıdır ki, dalgalanma olmasın. Fırçayı hep aynı yönde sürmeniz gerekir ki, dalgalı bir görüntü olmasın. Kenar bantları çektikten sonra yukarıdan aşağıya olacak şekilde duvarı boyayın. Fırçayı boyaya çok batırmayın; batırdıktan sonra silkeleyin ve fazla boyayı fırçadan atın. Ardından boyayı duvara uygulayın. Bantları kaldırdıktan sonra ince fırçayla yine aynı yönde uygulama yaparak boyama işlemin tamamlayın. Boya badana işlemlerini uygulamak için bahsettiğimiz detaylara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.